luni, 30 ianuarie 2017

Echilibru, ordine interioară şi sănătatea sistemului endocrin


Duminică, 29 ianuarie 2017, la sediul Centrului de Terapii "Forta Vietii" a avut loc Seminarul “Echilibru, ordine interioară şi sănătatea sistemului endocrin” sustinut de D-na psiholog Felicia Toniţă.

Dumnezeu a creat un organism uman care are capacitatea de a se adapta şi a crea mereu echilibre noi, astfel încât necesităţile sale să fie îndeplinite şi noi să fim funcţionali. Atâta vreme cât dezechilibrul este temporar, corpul se descurcă prin reglaje automate, care asigură ordinea interioară. Dacă însă factorul perturbator persistă şi nu găsim soluţii la problemele noastre, sarcina rămâne în întregime a corpului, punând presiune pe el şi obligându-l să găsească soluţii pentru a-şi menţine echilibrul funcţional pe termen lung. Pentru a reuşi acest lucru, anumite organe sau sisteme preiau sarcini peste capacitatea lor normală, ajungând la un moment dat ca sănătatea să fie alterată. Zona afectată ne oferă indicii asupra factorului declanşator, respectiv a ceea ce avem de corectat, de eliberat sau de învăţat.

În diabet, una dintre cele mai frecvente boli actuale, pancreasul nu mai face faţă la sarcina de a menţine echilibrul prin secreţia suplimentară de insulină, astfel încât să stingă “dulceaţa” pe care omul o ia din alimente, ca o compensaţie pentru cea pe care nu o mai poate primi prin trăire (datorită stresului constant în care s-a obişnuit să trăiască sau datorită atitudinii “acre” pe care o are faţă de oameni şi viaţă).


Hormonii tiroidieni se străduiesc să gestioneze adecvat energia creativă a vieţii, cea exprimată dinamic şi activ prin fapte. Atunci când persoana devine hiperactivă, orientându-şi energia vitală haotic spre lucruri care nu-i aduc împlinire sau când se mobilizează exagerat pentru a reuşi ce-şi doreşte, când trăieşte totul la o intensitate prea mare, derulând în mare viteză acţiuni, ajunge să solicite mereu supliment energetic organismului. Pe termen lung, tiroida este nevoită să crească secreţia de hormoni, care să intensifice arderile prin metabolism, astfel încât să fie pusă la dispoziţie energia suplimentară solicitată. Pe de altă parte, atunci când se instalează descurajarea, pesimismul sau pierderea unui sens al vieţii care să orienteze şi să valorifice energia vitală, energia psihică şi fizică “rulată” în cotidian devine minimă, arderile metabolice sunt încetinite, ca şi secreţia hormonilor tiroidieni, care nu au motiv să solicite mai multă energie.

Mulţi îngeri intervin în procesul de corectare a ceea ce a fost afectat, în funcţie de reglajul care nu mai poate fi menţinut şi de factorul declanşator. Îngerii bucuriei, ai înţelegerii, ai iubirii, ai  tandreţii, ai liniştii, ai vieţii, ai luminării, ai libertăţii, ai creativităţii, ai cumpătării, ai armoniei, ai ordinii sunt doar câţiva dintre ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu